8 tips om te slagen 

Het praktijkexamen is en blijft een spannend iets, er hangt natuurlijk ook veel vanaf! Logisch dat je lichte zenuwen hebt voor dit moment. Laat je ook niet gek maken door alle rare spookverhalen die de ronde doen; dat er maar een bepaald percentage cursisten mag slagen, of examinatoren die onterecht leerlingen laten zakken…allemaal broodje aap verhalen! Natuurlijk is het altijd mensenwerk én slechts een momentopname; Ga er vanuit dat de examinator goed opgeleid is en echt bij elke leerling een zo goed en eerlijk mogelijke beoordeling zal vormen. De examinator is er niet om je te laten zakken hij wil een objectief beeld krijgen van jouw rijvaardigheid.

Hieronder geven we je een aantal tips die jou zouden kunnen helpen om beter te slagen voor jouw rijbewijs.

  • Tip 1:  Zorg voor een goede voorbereiding

Het allerbelangrijkste is dat je genoeg lessen hebt gehad voordat je kunt afrijden. Je moet zelf het gevoel hebben dat je er klaar voor bent. Weet zeker dat je een volledige controle over het voertuig hebt. Als je het rijden voldoende beheerst kun je met een gerust hart een half uur met een examinator rondrijden.

  • Tip 2: Maak er niet een te groot punt van

De examinator is er absoluut niet op uit om je te laten zakken. Hij wilt gewoon zien wat je de afgelopen weken hebt geleerd. Beschouw het daarom, hoe moeilijk ook, alsof het een normale rijles is.

  • Tip 3: Bijzondere verrichtingen

Misschien wel het meest gehekelde punt bij leerlingen. Vooral fileparkeren is een gevreesde bijzondere verrichting. Maak je echter niet te druk om deze bijzondere verrichtingen. Ze hoeven niet geheel foutloos te zijn! Het allerbelangrijkste is dat jij je aan de verkeersregels houdt en dat je goed blijft kijken. Veiligheid staat voorop! Zorg er dus altijd voor dat jij geen gevaar voor andere weggebruikers vormt of deze hindert.

  • Tip 4: Rijd niet anders als tijdens je rijlessen

Vaak gaat de tip te ronde dat je de examinator overdreven duidelijk moet laten zien dat je goed kijkt. Houd je aan de richtlijnen van je instructeur. Rijd de rit gewoon met de kennis die je vergaard hebt.

  • Tip 5: Foutloos hoeft niet

Niemand kan voortdurend foutloos rijden, zelfs je rij-instructeur en je examinator niet. Wanneer je een klein foutje maakt moet je niet meteen in paniek raken en denken dat je gezakt bent. Het gaat niet om de fout, maar de manier waarop je het oplost. Probeer nadat je een fout gemaakt hebt de fout weer te vergeten en je te concentreren op de rest van de rit. Laat het los!

  • Tip 6: Rij zelfverzekerd en besluitvaardig

Geloof in je zelf. Sta achter je beslissingen en durf te rijden. Kom niet twijfelachtig over bij andere bestuurders, juist dan maak je fouten. Wij leren je om besluitvaardig en zelfverzekerd te rijden. Daarom les je bij Kordaat!

  • Tip 7: Snelheid

Het belangrijkste is dat jij je snelheid aanpast aan de situatie. Zo kan de situatie van je vragen dat je even wat langzamer moet rijden dan de toegestane snelheid, omdat er bijvoorbeeld een vrachtwagen aan het laden en lossen is of er fietsers voor je rijden op een smalle weg. Wanneer het mogelijk is, rijdt je zo vlot mogelijk door. Dit zorgt voor een goede doorstroming. Uiteraard houd je je wel aan de geldende maximum snelheid, maar de examinator kijkt heus niet op 1 of 2 kms te hard. Je lesauto doet dat overigens wel. Je krijgt een seintje als je te hard rijdt. Hoe makkelijk kun je het hebben!

  • Tip 8: Voor het examen

Zorg voor het examen voor een goede nachtrust. Ga niet te laat naar bed en slaap niet te lang uit. Probeer je te ontspannen. Soms helpt het eten van een banaan voor een betere concentratie en alertheid. Dit kun je altijd proberen. Neem geen versuffende medicijnen tegen de zenuwen. Deze hebben vaak een negatieve invloed op je alertheid en ze schaden meer dan dat je er baat bij hebt.

Op CBR.nl vind je nog meer uitgebreide tips voor je examen!